Firma KOMAT w targach Polagra uczestniczy w dużo szerszym kontekście niż sama ekspozycja targowa, wspierając także liczne wydarzenia okołotargowe.
Pierwszego dnia targów odbył się finał konkursu dla młodych kucharzy WorldSkills Poland. Konkurs kwalifikuje zwycięzcę do finału w największym europejskim konkursie umiejętności zawodowych dla młodzieży EuroSkills 2020.
10 młodych i zdolnych kucharz oceniało jury, w którym zasiedli znakomici znawcy sztuki kulinarnej: Iwona Niemczewska jako Przewodnicząca komisji, Antti Porna, Sean Owens oraz Evgenii Irishkin.
Grono sędziowskie zadecydowało o zwycięstwie Bartosza Wicherka z Gorzowa Wielkopolskiego. II miejsce zajął Krystian Sak. III miejsce na podium zajęła Kinga Piotrowska. Nad całością przedsięwzięcia czuwał utytułowany Szef Kuchni Paweł Salamon.
Z Polagrą nieodzownie wiąże się również najważniejszy konkurs gastronomiczny w Polsce, czyli Kulinarny Puchar Polski. Od wielu lat firma KOMAT wspiera ten cieszący się ogromnym prestiżem konkurs kulinarny dla profesjonalistów. O tytuł „Najlepszego z najlepszych” walczyło 10 drużyn, których dania oceniało międzynarodowe jury: Dariusz Struciński, Paweł Mieszała, Jean Bos, Emmanuel Lorieux, Alain Hostert, Jean Castadot i Sebastian Pettersson, Bartosz Peter – zwycięzca KPP w latach 2017 i 2018, a także Jarosław Walczyk w roli Przewodniczącego.
Jury najwyższe noty przyznało Bartoszowi Fabisiowi i Michałowi Kozłowskiemu z restauracji Nifty no.20 w Hotelu Puro w Poznaniu. Drugie miejsce przyznano Pawłowi Kuberze i Pawłowi Żurkowskiemu z Hotelu DeSilva Premium w Poznaniu. Na trzecim miejscu uplasowali się natomiast Marcin Nowak wraz z Maciejem Małeckim z Puro Hotel w Warszawie.
W czasie targów odbywały się również pokazy Master Class Show, czyli pokazy dla uczniów szkół gastronomicznych. Ze sprzętów KOMAT korzystali mistrzowie polskiej sceny kulinarnej: Ernest Jagodziński, Krystian Sosnowski, Artur Lenczewski, Gieno Mietkiewicz, Krzysztof Kopciński czy Paweł Serafin.