Czym charakteryzują się urządzenia chłodnicze?

Czym charakteryzują się urządzenia chłodnicze?

Urządzenia chłodnicze znajdują szerokie zastosowanie w branży spożywczej i gastronomicznej. Wykorzystuje się je do przechowywania lub magazynowania żywności w obniżonej temperaturze. Ich zastosowanie pozwala przedłużyć świeżość produktów oraz spowalnia proces ich psucia. Na rynku wyróżnić można co najmniej kilka rodzajów takich urządzeń, bez których trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie np. barów, restauracji, sklepów czy stołówek. O jakich urządzeniach mowa? Poznaj najpopularniejsze rodzaje urządzeń chłodniczych i sprawdź, co je charakteryzuje.

Co wyróżnia urządzenia chłodnicze?

Tym, co wyróżnia wszystkie urządzenia chłodnicze, jest oczywiście obniżanie temperatury przechowywanych produktów poniżej temperatury otoczenia oraz utrzymanie jej aż do czasu ich zużycia lub spożycia. W przeciwieństwie do urządzeń mroźniczych temperatura w urządzeniach chłodniczych nie spada poniżej zera, ale utrzymuje się od 0 do kilku stopni Celsjusza. Rynek urządzeń chłodniczych jest jednak bardzo szeroki i nie da się jednoznacznie scharakteryzować wszystkich. Różnice między poszczególnymi urządzeniami wynikają m.in. z ich przeznaczenia, konstrukcji oraz zastosowanej techniki chłodzenia.

Rodzaje urządzeń chłodniczych

Urządzenia chłodnicze można podzielić na różne kategorie. Jeden z podstawowych podziałów wyróżnia m.in.:

  • urządzenia chłodnicze magazynowe — przystosowane do przechowywania zapasów żywnościowych w magazynach lub zapleczach kuchennych, takie jak np. komory chłodnicze, szafy chłodnicze i klasyczne lodówki,
  • urządzenia chłodnicze technologiczne – o wszechstronnym zastosowaniu, które mogą służyć jednocześnie do przechowywania produktów, ich ekspozycji, a nawet ich przygotowywania, takie jak np. dostępne w ofercie firmy Komat stoły chłodnicze lub stoły chłodnicze z ladą sałatkową,
  • urządzenia chłodnicze ekspozycyjne – wykorzystywane do obniżania temperatury produktów i potraw podczas ich ekspozycji w sklepie lub lokalu gastronomicznym, takie jak np. witryny chłodnicze, przeszklone szafy chłodnicze czy bufety chłodnicze.

Wróć do bloga