Urządzenia chłodnicze znajdują szerokie zastosowanie w branży spożywczej i gastronomicznej. Wykorzystuje się je do przechowywania lub magazynowania żywności w obniżonej temperaturze. Ich zastosowanie pozwala przedłużyć świeżość produktów oraz spowalnia proces ich psucia. Na rynku wyróżnić można co najmniej kilka rodzajów takich urządzeń, bez których trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie np. barów, restauracji, sklepów czy stołówek. O jakich urządzeniach mowa? Poznaj najpopularniejsze rodzaje urządzeń chłodniczych i sprawdź, co je charakteryzuje.
Tym, co wyróżnia wszystkie urządzenia chłodnicze, jest oczywiście obniżanie temperatury przechowywanych produktów poniżej temperatury otoczenia oraz utrzymanie jej aż do czasu ich zużycia lub spożycia. W przeciwieństwie do urządzeń mroźniczych temperatura w urządzeniach chłodniczych nie spada poniżej zera, ale utrzymuje się od 0 do kilku stopni Celsjusza. Rynek urządzeń chłodniczych jest jednak bardzo szeroki i nie da się jednoznacznie scharakteryzować wszystkich. Różnice między poszczególnymi urządzeniami wynikają m.in. z ich przeznaczenia, konstrukcji oraz zastosowanej techniki chłodzenia.
Urządzenia chłodnicze można podzielić na różne kategorie. Jeden z podstawowych podziałów wyróżnia m.in.: