Czym się kierować przy wyborze umywalek gastronomicznych?

Czym się kierować przy wyborze umywalek gastronomicznych?

Umywalki gastronomiczne to nie to samo co tradycyjne zlewozmywaki montowane w domach i mieszkaniach. Tego typu wyposażenie, choć ma podobne zastosowanie, eksploatowane jest zdecydowanie intensywniej, dlatego musi być o wiele trwalsze i odporniejsze na uszkodzenia. Na rynku znaleźć można wiele typów umywalek gastronomicznych. Skąd jednak wiedzieć, który model sprawdzi się najlepiej? Dziś podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę przy wyborze.

Po pierwsze – rozmiar

Rozmiar umywalki gastronomicznej przekłada się na jej użyteczność. Z tego powodu przed zakupem warto się zastanowić nad przeznaczeniem umywalki i określić rozmiar, który będzie dopasowany do konkretnych potrzeb. Wybrany model powinien być odpowiednio szeroki, ale i głęboki, tak by zapewnić komfort podczas mycia produktów spożywczych oraz dużych naczyń takich jak garnki, tace czy pojemniki do przechowywania.

Po drugie - odpowiedni materiał

Wartą rozważenia kwestią jest jakość umywalki. W tym przypadku pod lupę należy wziąć to, z czego została wykonana. Najlepiej postawić na materiał odporny na zarysowania oraz działanie wysokiej temperatury. Równie istotne jest bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością oraz łatwość w utrzymaniu czystości. W te kryteria dobrze wpisują się umywalki wykonane ze stali nierdzewnej. Takie meble dla gastronomii można znaleźć w ofercie naszej firmy Komat.

Po trzecie – możliwości montażowe

Wybierając umywalkę gastronomiczną, warto pamiętać o możliwościach montażowych lokalu. Ilość dostępnego miejsca, warunki podłączenia do instalacji oraz rozmieszczenie innych sprzętów to zaledwie kilka aspektów technicznych, które trzeba mieć na uwadze. To one powinny mieć wpływ na podjęcie decyzji co do zakupu np. umywalki jedno- lub dwukomorowej czy też zabudowanej lub wolnostojącej.

Wróć do bloga