Dlaczego meble ze stali nierdzewnej są najlepsze dla gastronomii?

Dlaczego meble ze stali nierdzewnej są najlepsze dla gastronomii?

Zaplecze gastronomiczne restauracji, stołówek i barów musi być funkcjonalne. W dużej mierze decyduje o tym właściwy dobór mebli. Obecnie za najlepsze meble dla gastronomii uznaje się te wykonane ze stali nierdzewnej. Co świadczy o ich wyjątkowości? Oto ich największe zalety.

Wysokie walory użytkowe

Najważniejszą cechą mebli ze stali nierdzewnej jest trwałość. Konstrukcje są odporne na uszkodzenia mechaniczne, dzięki czemu nie trzeba obawiać się o ich zarysowanie lub wgniecenie. Poza tym wykazują odporność na działanie wysokiej temperatury. Nie odkształcają się ani nie zmieniają swojej struktury w wyniku ekspozycji na ciepło piekarnika lub przy kontakcie z gorącymi naczyniami.

Bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością

Dużym atutem mebli ze stali nierdzewnej jest to, że nie wchodzą w reakcje z żywnością. Są bezpieczne w kontakcie z produktami spożywczymi i dają gwarancję, że przygotowywane na nich posiłki nie zmienią swoich właściwości. Ponadto są odporne na działanie różnych substancji, w tym alkoholi i kwasów. Oprócz tego nie korodują, przez co zachowują trwałość przez lata.

Łatwość w utrzymaniu czystości

Meble ze stali nierdzewnej spełniają wszystkie standardy sanitarne. Dzięki temu, że mają proste konstrukcje i są pozbawione wyżłobień, łatwo utrzymać je w czystości. Aby pozbyć się z nich zabrudzeń, wystarczy przetrzeć je wilgotną ściereczką z odrobiną detergentu. Meble ze stali nierdzewnej nie wymagają szczególnej konserwacji.

Prosty design i lekkość konstrukcji

Ergonomiczne kształty, duże blaty robocze oraz pojemne szafki i szuflady – to z pewnością wyróżnia meble ze stali nierdzewnej, które oprócz funkcjonalności cechuje estetyczny design. Ich cechą charakterystyczną jest też ustawność, dzięki której przy ich wykorzystaniu możliwa jest dowolna reorganizacja przestrzeni.

Wróć do bloga