Zaplecze gastronomiczne restauracji, stołówek i barów musi być funkcjonalne. W dużej mierze decyduje o tym właściwy dobór mebli. Obecnie za najlepsze meble dla gastronomii uznaje się te wykonane ze stali nierdzewnej. Co świadczy o ich wyjątkowości? Oto ich największe zalety.
Najważniejszą cechą mebli ze stali nierdzewnej jest trwałość. Konstrukcje są odporne na uszkodzenia mechaniczne, dzięki czemu nie trzeba obawiać się o ich zarysowanie lub wgniecenie. Poza tym wykazują odporność na działanie wysokiej temperatury. Nie odkształcają się ani nie zmieniają swojej struktury w wyniku ekspozycji na ciepło piekarnika lub przy kontakcie z gorącymi naczyniami.
Dużym atutem mebli ze stali nierdzewnej jest to, że nie wchodzą w reakcje z żywnością. Są bezpieczne w kontakcie z produktami spożywczymi i dają gwarancję, że przygotowywane na nich posiłki nie zmienią swoich właściwości. Ponadto są odporne na działanie różnych substancji, w tym alkoholi i kwasów. Oprócz tego nie korodują, przez co zachowują trwałość przez lata.
Meble ze stali nierdzewnej spełniają wszystkie standardy sanitarne. Dzięki temu, że mają proste konstrukcje i są pozbawione wyżłobień, łatwo utrzymać je w czystości. Aby pozbyć się z nich zabrudzeń, wystarczy przetrzeć je wilgotną ściereczką z odrobiną detergentu. Meble ze stali nierdzewnej nie wymagają szczególnej konserwacji.
Ergonomiczne kształty, duże blaty robocze oraz pojemne szafki i szuflady – to z pewnością wyróżnia meble ze stali nierdzewnej, które oprócz funkcjonalności cechuje estetyczny design. Ich cechą charakterystyczną jest też ustawność, dzięki której przy ich wykorzystaniu możliwa jest dowolna reorganizacja przestrzeni.