Gdzie w gastronomii sprawdzą się baseny jezdne?

Gdzie w gastronomii sprawdzą się baseny jezdne?

Nieodłącznym elementem wyposażenia każdej kuchni jest zlew. W gastronomii zwykłe zlewy nie spełniają jednak swoich funkcji. Z tego powodu zaplecza gastronomiczne dodatkowo wyposaża się w tzw. zlewy głębokie, czyli baseny gastronomiczne. Baseny gastronomiczne to duże komory zlewowe, które wykonuje się najczęściej ze stali nierdzewnej. Mogą być dodatkowo wyposażone w system jezdny lub półki do przechowywania kuchennych akcesoriów. Kiedy okazują się niezbędne?

Baseny gastronomiczne – gdzie i w jakim celu się z nich korzysta?

Zlewy głębokie to podstawowe wyposażenie niemalże każdej większej kuchni. Doskonale zdają egzamin na zapleczach gastronomicznych restauracji, barów, sali weselnych czy też niektórych punktów usługowych. Baseny jezdne podobnie jak stoły ze zlewami wykorzystuje się do mycia naczyń, garnków i innych akcesoriów kuchennych, których ze względu na duże rozmiary lub specyfikę materiału, nie można lub nie da się umyć w zmywarkach automatycznych. Oprócz tego z takich komór zlewowych korzysta się również przy myciu produktów spożywczych. Dzięki temu, że baseny są wykonane z certyfikowanych materiałów, są całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością.

Dlaczego warto zainwestować w basen jezdny?

Inwestycja w basen jezdny to przede wszystkim gwarancja komfortu codziennego sprzątania na zapleczu gastronomicznym. Taki mebel ze stali nierdzewnej usprawnia organizację pracy i znacząco przyspiesza mycie niestandardowych naczyń czy sprzętów. Jest przy tym wytrzymały na uszkodzenia oraz odporny na wysokie temperatury, przez co nie niszczy się w wyniku intensywnej eksploatacji i służy przez lata. Poza tym dzięki ergonomicznej budowie zlewu głębokiego zmniejsza się m.in. ryzyko zachlapania podłogi wodą, które mogłoby skutkować niebezpiecznymi wypadkami przy pracy.

Wróć do bloga