Wyposażenie kuchni w restauracjach odgrywa kluczową rolę. Stosowanie specjalistycznych sprzętów i właściwa organizacja przestrzeni ułatwia przygotowywanie posiłków oraz wpływa na jakość serwowanych dań. W lokalach gastronomicznych nie ma mowy o przypadkowym ustawieniu mebli czy urządzeń. Kuchnie zwykle podzielone są na sekcje dotyczące poszczególnych etapów gotowania. W każdej z nich umieszcza się odpowiednie sprzęty wykorzystywane np. do krojenia i sortowania składników, ich obróbki oraz wydawania gotowych potraw. Wszystko musi tworzyć spójną całość, która pozwala na swobodne i zgodne ze standardami BHP przygotowywanie potraw. Jak prawidłowo zaaranżować kuchnię i jak powinien wyglądać ciąg gastronomiczny? O tym przeczytasz w poniższym artykule.
Wygląd ciągu gastronomicznego w restauracji zależy od wielkości kuchni oraz możliwości montażowych. To, w jaki sposób ustawić stanowiska neutralne, grzewcze, chłodnicze wraz z nadstawkami i elementami pomocniczymi wynika również z rodzaju serwowanych potraw oraz specyfiki pracy kucharzy. W naszej ofercie dostępne są cztery warianty ustawiania ciągów wydawniczych, które różnią się od siebie rozwiązaniami konstrukcyjnymi. To, co je łączy, to przede wszystkim wysoka jakość materiału, z jakiego zostały wykonane. Wybór mebli ze stali nierdzewnej chromowo-niklowej ułatwia utrzymanie czystości oraz gwarantuje odporność na uszkodzenia i działanie wysokich temperatur. Wśród dostępnych wariantów wymienia się: