Piece gastronomiczne to niezbędne wyposażenie każdej restauracji. Znajdują one także zastosowanie w innych lokalach gastronomicznych oraz np. hotelowych kuchniach. Wybór pieca gastronomicznego to nie wszystko, bo musimy zadbać także o bezpieczeństwo oraz komfort jego obsługi. Wyjaśniamy, jakie akcesoria do pieca gastronomicznego koniecznie trzeba kupić.
Wyposażenie kuchni w lokalu gastronomicznym zależy przede wszystkim od tego, jakie usługi i na jaką skalę on świadczy. Piec jest podstawowym wyposażeniem, które znajduje zastosowanie w barach, stołówkach, restauracjach i kuchniach w większości innych lokali, które mają w karcie potrawy na ciepło. Z wyjątkiem opalanego drewnem pieca do pizzy reszta urządzeń stosowanych w gastronomii wymaga zakupu odpowiedniej podstawy. To niezastąpione akcesorium do pieca konwekcyjno-parowego, pieca konwekcyjnego, pieca piekarniczego oraz stosowanych w kuchniach komór rozrostu. Podstawa pod piec gastronomiczny gwarantuje jego bezpieczną oraz wygodną obsługę. Powinna ona być wykonana z odpowiednich materiałów oraz posiadać funkcjonalne półki do przechowywania tac i blach.
Odpowiednio dobrana podstawa pod piec gastronomiczny to najważniejsze akcesorium, które umożliwia jego montaż. Inne akcesoria np. blachy, tace, dodatkowe wyposażenie pieca to zakup opcjonalny, który każdy z restauratorów musi dobrać do własnych potrzeb oraz rodzaju prowadzonej działalności gastronomicznej. Warto pamiętać, że za wygodę i komfort użytkowania urządzeń gastronomicznych bardzo często odpowiedzialne są meble gastronomiczne, na których zostaną one ustawione. Dlaczego? Z prostego powodu — to dzięki podstawowemu wyposażeniu kuchni gastronomicznej wykorzystywane w niej urządzenia mogą zostać bezpiecznie zamontowane oraz gwarantują wygodę użytkowania.