Jakie akcesoria do pieców gastronomicznych są najpotrzebniejsze?

Jakie akcesoria do pieców gastronomicznych są najpotrzebniejsze?

Piece gastronomiczne to niezbędne wyposażenie każdej restauracji. Znajdują one także zastosowanie w innych lokalach gastronomicznych oraz np. hotelowych kuchniach. Wybór pieca gastronomicznego to nie wszystko, bo musimy zadbać także o bezpieczeństwo oraz komfort jego obsługi. Wyjaśniamy, jakie akcesoria do pieca gastronomicznego koniecznie trzeba kupić.

Co trzeba dokupić do pieca gastronomicznego?

Wyposażenie kuchni w lokalu gastronomicznym zależy przede wszystkim od tego, jakie usługi i na jaką skalę on świadczy. Piec jest podstawowym wyposażeniem, które znajduje zastosowanie w barach, stołówkach, restauracjach i kuchniach w większości innych lokali, które mają w karcie potrawy na ciepło. Z wyjątkiem opalanego drewnem pieca do pizzy reszta urządzeń stosowanych w gastronomii wymaga zakupu odpowiedniej podstawy. To niezastąpione akcesorium do pieca konwekcyjno-parowego, pieca konwekcyjnego, pieca piekarniczego oraz stosowanych w kuchniach komór rozrostu. Podstawa pod piec gastronomiczny gwarantuje jego bezpieczną oraz wygodną obsługę. Powinna ona być wykonana z odpowiednich materiałów oraz posiadać funkcjonalne półki do przechowywania tac i blach.

Dodatkowe akcesoria do pieców gastronomicznych

Odpowiednio dobrana podstawa pod piec gastronomiczny to najważniejsze akcesorium, które umożliwia jego montaż. Inne akcesoria np. blachy, tace, dodatkowe wyposażenie pieca to zakup opcjonalny, który każdy z restauratorów musi dobrać do własnych potrzeb oraz rodzaju prowadzonej działalności gastronomicznej. Warto pamiętać, że za wygodę i komfort użytkowania urządzeń gastronomicznych bardzo często odpowiedzialne są meble gastronomiczne, na których zostaną one ustawione. Dlaczego? Z prostego powodu — to dzięki podstawowemu wyposażeniu kuchni gastronomicznej wykorzystywane w niej urządzenia mogą zostać bezpiecznie zamontowane oraz gwarantują wygodę użytkowania.

Wróć do bloga