Na co zwracać uwagę przy zakupie ciągu wydawczego?

Na co zwracać uwagę przy zakupie ciągu wydawczego?

Ciąg wydawczy to jedno z najważniejszych elementów wyposażenia restauracji, barów szybkiej obsługi, barów sałatkowych, stołówek pracowniczych oraz innych typów lokali gastronomicznych. Służą nie tylko do wydawania, ale i przechowywania w odpowiednich warunkach oraz eksponowania posiłków. Przekonaj się, na co należy zwrócić uwagę podczas wyboru odpowiedniego ciągu wydawczego.

Najważniejsze cechy ciągu wydawczego

Ciąg wydawczy powinien być przede wszystkim dobrany adekwatnie do potrzeb danego lokalu oraz specyfiki potraw w nim serwowanych. W zależności od tego, jakie danie są podawane, można zdecydować się na stanowiska grzewcze, chłodnicze lub takie, w których panuje temperatura otoczenia. Układ danego ciągu powinien być zaprojektowany tak, aby ułatwić i usprawnić obsługę klientów. Czasami istnieje konieczność rozdzielenia poszczególnych stanowisk, aby nie tworzyły się zatory. Możliwości jest naprawdę wiele, dlatego też przed podjęciem ostatecznej decyzji dotyczącej doboru ciągu wydawczego należy przygotować wstępny projekt, który będzie uwzględniał wszystkie potrzeby i odpowiadające im rozwiązania.

Do głównych cech, jakie powinny wyróżniać każdy ciąg wydawczy, zaliczamy funkcjonalność, ergonomię, trwałość i łatwość w utrzymaniu higieny. Nie mniej ważny jest jednak estetyczny wygląd. W ciągu wydawczym klient widzi, jak wyglądają potrawy, dlatego też muszą one prezentować się zachęcająco. Powinny też zachować odpowiednią temperaturę, smak i aromat. Z kolei w przypadku witryn chłodniczych należy dobrze zastanowić się, czy wybrać opcję otwartą samoobsługową, zamkniętą, samoobsługową z klapkami itd. Istotny jest też dobór odpowiednich nadstawek i elementów pomocniczych, które służą do ustawiania tac, talerzy, sztućców i innych akcesoriów.

W przypadku wszystkich mebli gastronomicznych istotny jest materiał, z jakich zostały wykonane. Dotyczy to również ciągów wydawczych, które również są intensywnie eksploatowane w warunkach wysokiej temperatury i zwiększonej wilgotności. Warto więc wyposażyć lokal w elementy wyposażenia wykonane ze stali nierdzewnej. Meble nierdzewne są trwałe i wytrzymałe, łatwe w utrzymaniu czystości, odporne na wysokie temperatury, korozję oraz działanie różnorodnych substancji. Są również bardzo estetyczny i utrzymane w nowoczesnym designie.

Wróć do bloga