Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez zlewu. W lokalach gastronomicznych te tradycyjne okazują się jednak mało praktyczne. Sprawdzają się tam za to tzw. zlewy głębokie, znane też pod nazwą basenów gastronomicznych. Baseny gastronomiczne to duże komory zlewowe, które zajmują całą powierzchnię mebla. Służą do mycia i płukania akcesoriów kuchennych oraz produktów spożywczych. Dlaczego warto je wybierać? Oto ich zalety.
Największym atutem basenów gastronomicznych jest ich rozmiar. Tego rodzaju komory umożliwiają mycie sprzętów i akcesoriów, których nie pomieściłyby tradycyjne zlewy. Mowa np. o dużych garnkach, pojemnikach czy też tackach. Baseny gastronomiczne są pojemne i głębokie, przez co eliminują ryzyko zachlapania podłogi. Ich ergonomiczny kształt znacząco przyspiesza mechaniczne mycie oraz ułatwia utrzymanie porządku na zapleczu gastronomicznym.
Zaletą basenów gastronomicznych jest ich trwałość oraz odporność na uszkodzenia. Komory, tak jak stoły ze zlewami, wykonuje się z wytrzymałej stali nierdzewnej, która nie odkształca się pod wpływem wysokiej temperatury czy większego obciążenia. Baseny dobrze znoszą intensywną eksploatację, a przy tym nie korodują.
Niewątpliwą korzyścią z zastosowania basenów gastronomicznych jest również brak reakcji w kontaktach z żywnością. Stal nierdzewna w żadnym stopniu nie wpływa na właściwości artykułów spożywczych. Przechowywane czy oczyszczane w basenach produkty nie przechodzą zatem metalicznym zapachem.
Baseny gastronomiczne nie sprawiają też problemów w utrzymaniu czystości. Ich gładka powierzchnia ułatwia usuwanie zabrudzeń, a wytrzymałość chemiczna umożliwia stosowanie różnych preparatów czyszczących.