Przechowywanie jedzenia wymaga zapewniania potrawom odpowiednich warunków, które zagwarantują świeżość i atrakcyjny wygląd dań. Zadanie to jest szczególnie istotne w restauracjach i innych obiektach gastronomicznych, w których przygotowywane są duże ilości jedzenia. Lodówki i urządzenia chłodnicze to podstawowe elementy wyposażenia każdej kuchni. Jednakże przechowywane tam dania zwykle nie są widoczne dla klientów i gości, dlatego wielu restauratorów decyduje się na zakup specjalnych urządzeń, które ułatwiają ekspozycję produktów i potraw, jednocześnie zapewniając im optymalne warunki do przechowywania. Wśród nich wymienia się m.in. wanny i witryny chłodnicze. Warto sprawdzić, do czego przydają się takie sprzęty i w jakich sytuacjach okazują się niezbędne.
Celem stosowania wanien chłodniczych jest odpowiednie wyeksponowanie potraw, tak, by goście lokalu mogli swobodnie je widzieć. Ponadto urządzenia te gwarantują daniom i produktom odpowiednie warunki pozwalające na ich przechowywanie na wystawie. Dzięki ich zastosowaniu restauratorzy nie muszą się martwić o stan swoich dań ani o ich wygląd, gdyż funkcja umożliwiająca ustawienie pożądanej temperatury, pozwala dostosować warunki do każdego rodzaju potraw. Odpowiada za to termometr i termoregulator, których prosta obsługa ułatwia zmianę warunków do przechowywania w zależności od tego, co ma zostać wyeksponowane. W wannach chłodniczych najczęściej przechowywane są wcześniej schłodzone dania, różnego rodzaju sałatki, napoje oraz desery.
Z tego rodzaju urządzeń właściciele obiektów gastronomicznych mogą korzystać zawsze, gdy zależy im na estetycznym serwowaniu dań, które wymagają przechowywania w obniżonych temperaturach. W wielu przypadkach wanny chłodnicze są niezbędne, gdyż pozytywnie wpływają na nastrój gości, którzy mają szansę obejrzeć potrawy, zanim się na nie zdecydują. Ponadto urządzenia te oprócz tego, że są praktyczne, również dobrze się prezentują, tworząc spójną ekspozycję z resztą wyposażenia restauracji. Urządzenia dostępne na rynku mają różne rozmiary, dzięki czemu każdy restaurator może dopasować sprzęt do swojego lokalu. Co więcej, mają także różne formy. Mianowicie wanny chłodnicze mogą być wbudowane w ladę ekspedycyjną bądź też mogą być wolnostojącym wyposażeniem restauracji i kawiarni.